Iedereen gaat er in het leven wel mee te maken krijgen, pigmentvlekjes. Deze vlekjes ontstaan wanneer de productie van de pigment wordt verstoord. Er wordt dan namelijk om overmaat pigment aangemaakt en dit gaat zich ophopen in de opperhuid, hierdoor kunnen de vlekjes ontstaan. De vlekjes worden zichtbaar doordat ze donkerder kleuren dan de normale huid. Over de gehele huid kunnen pigmentvlekken voorkomen, op de plekken waarbij de huid het meest  in contact komt met uv straling zijn de vlekjes het meest zichtbaar. Denk bij deze plekken aan het gezicht, de handen of de armen. De meeste pigmentvlekken ontstaan dan ook door de zon, wanneer je namelijk in de zon zit maakt je huid extra pigment aan om je te beschermen tegen de zon. 

Soorten vlekken

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken, ook ontstaan ze niet allemaal door de zon. Het kan namelijk ook komen door een erfelijke aanleg, een hormonale verandering, medicijnen en kleine ontstekingen. De soorten pigmentvlekken zijn:

  • Ouderdomsvlekjes: dit zijn de vlekjes die het meest voorkomen, ze heten dan wel ouderdomsvlekjes maar kunnen al op vrij vroege leeftijd ontstaan. Deze vlekjes ontstaan wanneer je onbeschermd de zon in gaat, ze zijn dan ook het meest zichtbaar op het voorhoofd, de wangen, de neus en de handen.
  • Irritatie Pigmentatie: deze vlekjes ontstaan na irritaties of beschadigingen die de huid heeft gehad. Denk bijvoorbeeld na een operatie, de wond krijgt vaak pigmentvlekjes doordat er bij het aanmaken van nieuwe huid ook veel pigment wordt aangemaakt. 
  • Sproetjes: sproetjes zijn eigenlijk kleine ophopingen van pigment, ze zijn alleen wat oppervlakkiger. Bij veel kinderen zie je sproetjes wanneer ze de zon in zijn geweest, de hoeveelheid sproetjes is echter genetisch bepaald. 
  • Melasma: dit zijn de vlekjes die vaak ontstaan tijdens een zwangerschap. Deze vlekjes zijn donkerbruin en vaak ook symmetrisch.

Pigmentvlekken-schouder

Verminderen

Er zijn heel veel dingen die gedaan kunnen worden om de zichtbaarheid van de pigmentvlekken te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het scrubben van de huid. Wanneer je de huid scrubt verwijder je alle dode huidcellen, hier zit pigment in. Wanneer je de dode huidcellen weg scrubt stimuleer je de huid ook om nieuwe huidcellen aan te maken. Je moet wel oppassen dat je de huid niet kapot maakt, dit stimuleert namelijk weer de productie van pigment. Je kunt er ook voor kiezen om peeling te gebruiken, hierbij worden er zuren op de huid aangebracht die het bovenste laagje van de huid zich zal gaan vernieuwen, het overtollige pigment zal hierbij ook minder zichtbaar worden. 

Vermindering-pigmentvlekken