Droom jij er ook van om moeder te worden? Of ben je al moeder en wil je er nog 1? Weet je alleen niet wanneer je meest vruchtbare periode is of weet je niet hoelang het kan duren voordat je zwanger kan raken. Lees hier meer om jouw vragen te beantwoorden.

Tips

  • Gezond leven is super belangrijk. Een gezonde BMI zit tussen de 8,5 en de 24,9. Mocht je een BMI van 30 of honger hebben heb je last van overgewicht en is de kans op zwangerschap minder groot.
  • Geen drank of roken, buiten het feit dat het erg slecht voor lichaam is verminderd het ook de kans op zwangerschap
  • Voldoende lichaamsbeweging, als je voldoende beweegt kan het je vruchtbaarheid vergroten.
  • Efficiënte seks hebben. Het is natuurlijk geen nieuws dat je seks nodig hebt om zwanger te worden. De positie waarin je seks hebt, heeft veel invloed of je zwanger kan worden. Het is afgeraden om als vrouw bovenop te zitten, aangezien het er meteen weer uitloopt. De meest invloedrijke positie tijdens seks is missionaris. Gebruik geen standaard glijmiddel, dit kan ervoor zorgen dat het zaad afsterft.
  • Geen stress, hoe ontspannen je bent hoe meer het lichaam in staat is om zwanger te worden. Ga niet gepland naar bed aangezien het stresshormoon niet helpt voor jou vruchtbare periode.

Vruchtbaarheid

Elke vrouw heeft sinds haar geboorte al eicellen in haar lichaam. Vanaf het moment dat haar menstruatie begint tot het moment dat ze in de overgang komt is ze vruchtbaar. Nadat een vrouw eenmaal in de overgang zit, kan ze niet meer op een natuurlijke manier zwanger raken. Per maandelijkse cyclus heeft een vrouw een vruchtbare periode van ongeveer 2 à 3 dagen voor de eisprong tot enkele uren erna. Je kan aan je lichaam merken dat je vruchtbaar bent; hogere lichaamstemperatuur, ovulatiepijn en vollere borsten.

De pil

Vruchtbaarheid hangt af van factoren die niets te maken hebben met de pil. Bijvoorbeeld het gewicht van een vrouw is belangrijke factor of ze wel of niet zwanger zou kunnen worden. Medicijnen die werken op het centraal zenuwstelsel, denk dan aan medicijnen die tegen; angst, depressie of migraine werken. Deze medicatie kunnen je vruchtbaarheid beïnvloeden.

Er zijn meerdere factoren die niets hebben te maken met het vrouwelijke geslacht. Ook de mannen kunnen een probleem hebben met voortplanten. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar in de leeftijd categorie 20 tot 30 jaar.