Iedereen heeft het nodig en soms kan het super lekker zijn. Alleen waar zitten allemaal de juiste vitamines en wat voor verschillende vitamines zijn er. Elke vitamine is voor een ander deel van je lichaam belangrijk. Kunnen teveel vitamines kwaad? 

Welke vitamines zijn er?

Er bestaan ongeveer 12 soorten vitamines die goed zijn voor ons lichaam, niet iedereen heeft bepaalde vitamines nodig in zijn of haar lichaam, aangezien jouw lichaam goed genoeg op dat gebied functioneert. 

 

Vitamine A– Retinol. Dit is één van de vitamines die je lichaam zelf kan aanmaken, dit kan niet zonder bèta-caroteen. Dit wordt ook wel pro- vitamine A genoemd. Behalve dat het goed is voor de aanmaak van vitamine a, aangezien het een antioxidant is die schade beperkt die vrije radicalen in het lichaam verrichten. Vitamine A is goed voor een gezonde huid, vorming van slijmvliezen en bloedvaten en speelt een rol bij de weerstand van het lichaam tegen infecties. Voeding waar vitamine A in zit; Boter, margarine, vis, en volle melkproducten.

Vitamine B1– Thiamine. Dit is één van de meest slimme vitamines, deze vitamine zorgt ervoor dat koolhydraten in het voedsel wat je eet wordt verbrand. Daardoor krijgt het lichaam meer energie. Voeding waar vitamine b1 in zit; Melkproducten, vlees, brood, aardappelen en graanproducten.

Vitamine B2– Riboflavine. Het helpt vooral het lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Buiten dat helpt het ook om je ijzergehalte goed te houden in je bloed en helpt tegen vermoeidheid. Vitamine B2 is ook goed voor- Het gezond houden van je prachtige huid en haar, verbeteren van het spijsvertering en zenuwstelsel. Voeding waar vitamine b2 in zit; Groente, fruit, vlees, noten en eieren.

Vitamine B3– Niacine. Het helpt het lichaam vooral bij het zenuwstelsel en het stimuleert de energieproductie van het lichaam. Voeding waar vitamine B3 in zit; Aardappelen, bruin brood, vlees, groenten, vis en noten. 

Vitamine B5– Pantotheenzuur. Deze vitamine is erg belangrijk voor ons lichaam, aangezien het nodig is voor het stellen van onze weefsels. Buiten dat helpt het ook bij de opbouw en afbraak van vetten, koolhydraten en eiwitten. Het helpt ook bij het vormen van bepaalde hormonen in het lichaam. Voeding waar vitamine B5 in zit; Vlees, melk, aardappelen en eieren.

Vitamine B6– Pyridoxine. Het is een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Het speelt namelijk een belangrijke rol samen met vitamine b11 en b12, bescherming tegen hart- en vaatziekten. Verder is het belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen, tegen de opbouw van DNA, de opbouw en afbraak van eiwitten en verbetert de werking van het zenuwstelsel.Voeding waar vitamine B6 in zit; Melkproducten, brood, vlees , vis, bruinbrood en banaan.

Vitamine B8– Biotine. Het is net zoals vitamine b2 is b8 goed voor de ontwikkeling van de huid en voor het haar. Het is ook belangrijk voor de vetzuren en de energieproductie van ons lichaam. Voeding waar vitamine B8 in zit; Noten, melk, lever en eieren. 

Vitamine B11– Foliumzuur. Vrouwen die een droom hebben om zwanger te worden, slikken vitamine b11 het verkleint namelijk de kans op een miskraam en aangeboren afwijkingen. Het is ook goed voor de opbouw van het DNA, opbouw en afbraak van eiwitten, verkleint de kans op hart- en vaatziekten en het voorkomt osteoporose ook wel bekend als botontkalking. 

Voeding waar vitamine B11 in zit; Broccoli, spruitjes, vlees, eieren en bruin brood. 

Vitamine B12– Cyanocobalamine. Het helpt bij de opbouw en afbraak van eiwitten in ons lichaam, het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, het verbetert de werking van het zenuwstelsel en het zorgt voor een gezonde opbouw van het DNA. Voeding waar vitamine B12 in zit; Het zit alleen in dierlijke producten zoals, melkproducten, vlees, vis en eieren.

Vitamine C– Ascorbinezuur. Deze vitamine is erg populair onder de mensen, aangezien het je weerstand verhoogt. Het speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van je steunweefsel, botten, bloedvaten en tanden. Het helpt het lichaam om mineraal ijzer beter op te nemen. Voeding waar vitamine C in zit; citrusvruchten, groenten en nieuwe aardappelen.

Vitamine D– Cholecalciferol. Het bevordert sterke tanden en botten. Het helpt ons lichaam voor een goede stevige weerstand. Voeding waar vitamine D in zit; Halvarine, volle melkproducten, eieren, vlees en vette vis.

Vitamine E– Tocoferol. Het versterkt het afweersysteem van het lichaam, en houd zich bezig met de rode bloedcellen, spieren en andere weefsels. Bij het gebruik van vitamine e lijkt de kans op hart- en vaatziekten, alzheimer en prostaatkanker te verkleinen. Voeding waar vitamine E in zit; Groenten, granen, margarine, zonnebloemolie en noten.