Op de patatjes of op de aardappelen, noem maar op maar zout maar een gerecht veel

lekkerder. Iedereen die ooit aan zout is begonnen komt er moeilijk van af, want opeens zoutarm gaan eten is niet bepaald lekker. Alleen wat doet zout met je lichaam is het wel goed voor je?

 

Je lichaam heeft het nodig

Je lichaam heeft zout nodig, maar waarom? Nou natrium is onwijs belangrijk bij het regelen

van de vochtbalans in het lichaam. Het is nodig voor de juiste werking van jouw spieren en zenuwen, en niet te vergeten het regelt natuurlijk ook je bloeddruk. Ook speelt chloride en kalium een belangrijke rol bij het regelen en het op peil houden van je vochtbalans. Het is mogelijk dat je zout te kort hebt in je lichaam, dat ontstaat doordat je bijvoorbeeld te weinig zout binnen krijgt, als gevolg van zouttekort kan je gaan uitdrogen, veel braken en ernstige diarree hebben. Bij lage inname van zout, gaat je lichaam meteen in actie en dan zorgt

je lichaam ervoor dat er zo weinig mogelijk natrium wordt uitgeplast. Mensen die veel zweten of erg lang zweten verliezen veel zout op het moment, maar zodra je weer iets eet waar zout in zit is er geen reden tot paniek.

Te veel zout

Je lichaam heeft zout nodig, maar te veel zout heeft ernstige gevolgen voor je lichaam. Ongeveer 80% van de bevolking in Nederland krijgt meer zout binnen dan in principe zou

mogen, van ongeveer 6 gram per dag. Gemiddeld eten de leeftijd categorie van 18-79 jaar ongeveer 7,8 gram zout per dag, dat is 1,8 gram te veel. Gemiddeld eten mannen 8,9 gram zout per dag de vrouwen ongeveer 6,6 gram per dag.

  • Verhoogde bloeddruk; Als je te veel zout binnenkrijgt, kan het ertoe lijden dat je lichaam veel te veel vocht vasthoudt. Vervolgens zal er vocht in de bloedvaten terecht komen, en staat dan veel druk op de bloedvaten. Je hart zal hart snel harder en meer moeten werken om het bloed rond te moeten pompen.

  • Hart- en vaatziekten; Als je minder zout gaat eten verminder en verklein je de kans op mogelijke toekomstige hart- en vaatziekten.

  • Nierziekten; Als je te veel zout eet en in je lichaam hebt, kan het helaas lijden tot nierziekten. Nieren werken super hard in het lichaam, mocht je te veel natrium binnen krijgen moeten jouw nieren super hard werken om dit via de urine te verwijderen uit jouw lichaam

  • Botontkalking; Als je te veel zout eet, zullen je nieren ervoor zorgen dat je een grote hoeveelheid natrium uit plast samen met calcium. Helaas is dat niet ten goede van jouw lichaam, want calcium is nodig van het onderhouden van jouw botten en je mooie gebit.