Wanneer je een medische ingreep moet doen ga je eerst naar de huisarts en daarna vaak naar een specialist in het ziekenhuis, voor een cosmetische ingreep is dit anders. Wanneer je namelijk een cosmetische ingreep wil laten doen ga je niet eerst naar de huisarts, je gaat direct naar een specialist. Deze specialist kan zowel in het ziekenhuis als in een kliniek zitten, het is maar net wat je prettiger vindt. Het is per definitie niet direct dat de een beter is dan de ander, iemand die in het ziekenhuis werkzaam is hoeft namelijk niet perse beter opgeleid te zijn dan iemand die in een kliniek werkt. De plek waar jij jouw ingreep wil laten doen hangt echt af van jouw gevoel, het is dan ook belangrijk dat je al je opties gaat bekijken en ook overal langsgaat om te kijken of het gevoel goed is. 

Vergoed door zorgverzekering?

Om een cosmetische behandeling vergoed te krijgen moet je hier een medische indicatie voor nodig hebben. Je krijgt bijvoorbeeld je behandeling vergoed wanneer je een borstvergroting wil laten doen nadat deze geamputeerd moesten worden door borstkanker. Het is ook mogelijk om je ooglidcorrectie vergoed te krijgen, dit krijg je dan alleen als je niet goed kunt functioneren doordat je ooglid in de weg zit. Het is in ieder geval altijd handig om voortijdig bij de zorgverzekeraar te vragen wat de mogelijkheden zijn en wat je vergoed kunt krijgen. 

Wachtlijst

Wanneer je een cosmetische ingreep wil laten doen kom je vaak op een wachtlijst terecht. Ondanks dat klinieken in de meeste gevallen veel kleiner zijn dan ziekenhuizen zijn de wachtlijsten hier toch korter, de voornaamste reden hiervoor is dat er bij een kliniek geen spoedgevallen tussendoor komen. De planningen van een kliniek kunnen dus vaker gehanteerd worden omdat er geen spoedeisende zorg in een kliniek wordt verleent. Bij een kliniek weet je dus ook direct waar je aan toe bent. 

Sfeer

Het grootste verschil tussen een ziekenhuis en een kliniek is toch de sfeer, in het ziekenhuis houd je altijd een “ziekenhuissfeer”. Het is er vaak niet zo gezellig en ook druk, in een kliniek is dit anders. Klinieken zijn vaak namelijk wat kleiner dan ziekenhuizen en worden ook gezelliger ingericht, een cosmetische ingreep moet namelijk een soort van een klein feestje zijn. Het is maar net waar je je op je gemak voelt.